Thursday, April 13, 2006

Zuma og Zulu kultur

Litt mer om Zuma... Zuma-saken er nemlig en ekstra het potet her i Durban og KwaZulu-Natal (navnet paa provinsen/fylket). De aller fleste her er zulu - dvs de snakker zulu spraak og tilhorer zulu-stammen. Jacob Zuma er ogsaa zulu - en av de svaert faa zuluene i det politiske toppsjiktet. ANC, som er det ledende politiske partiet her, som ledet kampen mot apartheid og som er beromt gjennom Nelson Mandela, er i stor grad dominert av den "konkurrerende" stammen til zuluene, nemlig Xhosa. Jacob Zuma var visestatsminister, og en meget aktuell kandidat til aa bli landets neste president. Et hvert angrep paa ham, avvises av mange zuluer som "xhosa-konspirasjon" - dvs logn og bedrag for aa holde xhosaene ved makten og kneble zuluene.

Til tross for anklager om voldtekt og uttalelser om hiv-smitte og dusjing, nyter Jacob Zuma enorm respekt og popularitet blant mange zuluer. Og han vet aa utnytte den stotten. Under rettssaken snakker han ofte zulu, og irettesetter tolken hvis han ikke er fornoyd med nyansene i oversettelsen. Til vanlig snakker han derimot engelsk - til og med hjemme med sine egne barn. Han henviser til zulu kultur naar han forsvarer seg. Han har forklart at han er oppdratt gjennom zulu kultur til aa aldri forlate en kvinne i lyst, men at det er mannens plikt aa tilfredsstille enhver kvinne. Hans mange henvisninger til zulu kultur gaar rett hjem hos mange av mine mannlige medstudenter. De gaar rundt med t-skjorter med paaskriften "100% ZULUBOY" til stotte for Jacob Zuma (lik den paa bildet), og er stolte over et omfattende sexliv. Man kan til og med snuble over kommentarer som "Jeg har for stor pikk til aa bruke kondom"...

Heldigvis tenker ikke alle zuluer likt, og ikke alle er enige i at "Zuma kultur = Zulu kultur". Noen fremhever respekt som en viktig verdi i zulu kultur - og peker paa at Zuma verken utviste saerlig respekt for det paastaatte voldtektsofferet eller for seg selv (han utsatte seg tross alt for dodsrisiko ved aa ha ubeskyttet sex med henne). Vi diskuterte temaet i psykologi-gruppa mi, alle var sjokkerte over Zuma, og zuluene folte han misbrukte kulturen deres - men saa var vi for det meste jenter som snakket. Hvorfor kan ikke flere gutter tenke mer med det overste hodet sitt??

Bilde, 100% Zuluboy: Mail & Guardian www.mg.co.za

Bilder i forrige post:
Jacob Zuma: Friends of Jacob Zuma www.friendsofjz.ca.za
Hivsloyfe og flagg: www.anglicanjournal.com

No comments: